perjantai 22. kesäkuuta 2012

Kuivurivertailua

Eilen kirjoittelin hiukan nykyisestä ruokavaliostani, tai oikeastaan kuinka siihen päädyin. Mahan oireiden selvittelyjen myötä olen ollut yhä entistä kiinnostuneempi (luonnollisesta) ravitsemuksesta. Näin paleolla ollessani (joka näillä näkymin ei tule ihan heti loppumaan), olen myös kokoajan etsinyt uusia ruokia, joita voisin syödä. Kuitenkin viljoista ja maidoista luopuminen toi aika muutoksen, kun enää ei voi syödä esimerkiksi leipää, pastaa, pullaa tai keksejä - mutta erityisesti kaipaan makeita herkkuja! Tai en niinkään kaipaa kun vaan mietin sitä oloa niiden syömisen jälkeen.. Mutta siis jotain makeaa naposteltavaa olisi kiva olla. :) Peruskarkeistakaan en enää välitä, niistä saa vain huonon olon.

Siispä eriyisesti paleoon sopivat terveelliset herkut on olleet kokoajan etsinnän alla. Paleosti ei esimerkiksi paljoa leivota, kun kananmunakin aiheuttaa allekirjoittaneelle huonon olo. Mutta yhden uuden tuttavuuden olen löytänyt "ongelmaani": raakaruoan. Siihen olen törmännyt ja tutustunut muutamien blogien kautta netissä. Sittemmin raakasuklaa, -jäätelö ja -kakut onkin tulleet jo tutuksi. :) Onpa tullut myös  Tampereelta ekokauppa Runsaudensarvesta ostettua kuivattuja hedelmiä makeisiksi. Kuitenkin olen myös haaveillut mm. itse kuivatuista hedelmistä ja itse tehdyistä kräkkereistä, sekä muista herkuista, joihin tarvitsee kuivuria. Sitäpaitsi niiden tekeminen itse olisi varmasti paitsi edullisempaa, myös hauskempaa.

Ja erityisen sekavan selityksen jälkeen pähkinänkuoressa: tarvitsen (hyötykasvi)kuivurin.

Siispä aloin googletella Suomen kuivuritarjontaa, eikä se valitettavasti osoittautunut mitenkään huikaisevan laajaksi.. Ensimmäiseksi tuli vastaan muutamien kymppien hintaiset kasvikuivurit. Nekin varmaan ihan ajavat asiansa, mutta kriteereinä kuivurille minulla on 1) lämpötilan säätö (minimi +40°C) sekä 2) laatu (=pitkä käyttöikä). Nuo halpiskuivurit eivät tunnu täyttävän näitä kriteerejä, valitettavasti.


Päädyinkin etsiskelemään hiukan hintavempia kuivureita ja tässä muutama poiminta:

Kuva: Scandinavian Outdoor Store

Ensimmäisenä Sopu -kuivuri. Erityisesti kokoontaittuva rakenne houkuttaisi, se olisi helppo säilöä pieneen tilaan (tulevaan opiskelijakämppään) - toisaalta en oikein tiedä kestävyydestä. Kuivuri on taas kokonaan muovia (polypropeenia), mistä en ehkä ihan hirveästi innostu. Takuuta on 3 vuotta. Kuivuri+puhallin kustantavat 145€ Soputuote Ky:n sivuilla. Tosin nyt tätä kirjoittaessa saisi näköjään hieman edullisemmin valmistusvirheellisiä, mutta muuten normaalisti toimivia kuivureita.

Kuva: Veikon Kone

Evermat -merkkinen laite vaikutti ihan hyvältä. Tästä löytyy 4 kuivaustasoa, lämpötilaa saa säädettyä 0-60°C. Säädettävä aika vaikuttaa erityisen näppärältä. Hintaa Veikon Koneessa oli 279 euroa.
Kuva: Kotipehtoori

Marlemin valmistama Orakas -merkkinen kuivuri kiinnostaa myös, se on vieläpä Suomessa valmistettu! Hintaa löytyy noin 400 euroa. Laite vaan vaikuttaa jokseenkin kookkaalta tarpeisiini, mutta toisaalta hyvinkin kestävältä.


Kuva: Ekosego

Raakaruokailijoiden suosima Excalibur -kuivuri olisi sen sijaan aika bueno. Sopivan kokoinen, laatikkomainen malli (kätevä vaikka kräkkerilevyjä kuivatellessa) ja laadukkaan oloinen. Ehkäpä 5-tasoinen olisi paras omiin tarpeisiini..? Kuvassa siis 9-tasoinen kuivuri. Takuuta löytyy 24kk ja hinta Raakapuodissa on 289€. //muoks 11.5.2013 Excalibureja saa Suomesta myös mm. SSJ-shopista.En tosin päässyt oikein puusta pitkään, sillä en oikein tiedä, mitä tehdä.. En ehkä ekalta istumalta haluaisi sijoittaa montaa satasta kuivuriin, kun en tiedä innostunko asiasta niin paljoa että sille löytyisi käyttöä hintansa edestä.. Toisaalta laadukas kuivuri kestäisi vuosia ja menisi varmaan hyvin kaupaksi käytettynäkin. Eli se olisi vähän kuin sijoitus. Hmm.

Lueskelin myös useita vertailuja ja foorumiketjuja asiasta. Esimerkiksi Kuningaskuluttajan testissä kolmesta kuivurista Orakas pärjäsi parhaiten, Sopu pääsi kolmannelle sijalle. Mutta täytyy vielä etsiskellä lisätietoa ja punnita asiaa. Varmasti enemmänkin kuivureita on olemassa, tähän poimin nyt vaan muutamia. :)


Nyt joku varmasti miettii, että eikö kuivurin voisi tehdä itsekin autonpuhaltimesta tai käyttää tavallista uunia luukku raollaan. Tottakai, mutta minua nyt ei vaan houkuta omat viritykset. Kaikenlaisia viritelmiä on tullut eri asiosita tehtyä ja no, en nyt vaan jaksa alkaa väkertämään sellaista. Uunin käyttö taas tuntuu jotenkin ympäristörikokselta, vaikkei sellainen nyt varmaan olisikaan. :)

Summa summarum; jään pohtimaan asiaa. Kuitenkin ennen syksyä olisi kuivuri tarkoitus hankkia, jotta saa satoa talveksi talteen. Hiukan suunnittelin, että vuokraan Martoilta kuivurin ja kokeilen sitä. Mietitään jatkoa sen jälkeen. :)


//muoks. Postauksen jälkeen vuokrasin Martoilta Orakas -kuivurin pariksi päiväksi. Heinäkuun lopulla hankin lopulta Excaliburin ja olen ollut tyytyväinen.

7 kommenttia :

 1. Kiitos tästä. Itsekin olen karppauksen myötä hullaantunut kuivaamiseen ja nyt tuntuu että obh nordican edullinen kuivuri ei täytä tarpeita enää. Tästä löytyi hyviä vinkkejä. Myös kräkkerit jäi kiinnostamaan, täytyy metsästää reseptiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mukava kuulla, että postauksesta oli hyötyä! :)

   Kräkkerit ovat tosiaan hyviä naposteltavia, vähän kuin leivän korvikkeita - mutta vieläpä rutkasti terveellisempiä. Ohjeita onkin netti pullollaan, googlella löytyy varmasti vino pino hyviä reseptejä. :)

   Poista
 2. Moi, minullakin oli obh, mutta viime jouluna sain joululahjaksi excaliburin. Hyvä laite on ja kuivaamista tässä maailmassa riittää :)
  Kiitos vertailusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, kiitokset kommentista! Itsekin pädyin lopulta Excaliburiin ja olen tyytyväisenä kuivatellut kaikenlaista. :)

   Poista
 3. Moi ja kiitos jutusta. Tilasin itse myös excaliburin www.ssj-import.com firmalta Suomesta ja tyytyväinen olen ollut.

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvästä vertailusta. Itse tilasin excaliburin Suomesta ww.ssj-import.com firmalta ja kahdessa päivässä kotiovelle. Hieno laite. Voitko kirjoitella lisäjuttuja kokemuksista excaliburin kanssa ja yleensä kuivaamisesta. Mukava lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista!

   Mukava kuulla hyviä kokemuksia suomalaiselta firmalta, voisinkin lisätä sen tuohon listaan. :)

   Kiitos juttuideasta, voisinkin jossain vaiheessa kirjoitella lisää kokemuksistani sekä kuivurista että kuivaamisesta, kuitenkin kun tulee käytettyä säännöllisesti. Ja tosiaan olen itsekin ollut Excaliburiin tyytyväinen - mukava että sinäkin!

   Poista