torstai 31. lokakuuta 2013

Opiskelijan ruokamenot

Olen nyt elellyt pari kuukautta opiskelijana ja täytyy sanoa että olen oppinut paljon kaikenlaista. Niin koulussa kuin arkielämässä. Suurin oivallus on varmaan ollut se, että 1) opintotuki on pienempi miltä se vaikuttaa ja 2) ruoka todella on kallista. No joo, ehkä nyt tuli vähän kärjistettyä. ;)

Koska syön paleotyyppisesti (maidoton, viljaton ja palkokasviton), on helpoin ja muutenkin paras vaihtoehto tehdä kaikki sapuska itse. Sittenpä myös tietää mitä syö. :) Muutenkin tykkään ruoanlaitosta, vaikka asuntoni minikeittiö ei aina varsinaisesti houkuttaisi kokkailemaan. Tärkeintä silti on, että on edes joku paikka missä laittaa ruokaa.

Myös joustavuutta on täytynyt opetella. Opiskelijan budjetilla ei vaan ole varaa ostaa niin paljon vaikkapa luomua kuin haluaisi. Kuitenkin uskon että aito ja itse tehty ruoka on silti erittäin hyvä juttu, luomu on vähän kuin lisäplussaa. Vaikka valmisruoka on oikeastaan jopa halvempaa kuin itse tehty, painii se aivan eri luokassa ravintoarvojen suhteen kuin aito ruoka. Ainakin itse haluan varmistaa, että jaksan opiskella täysipäiväisesti ja kehoni saa sen tarvitsemat rakennuspalikat.

Alkulöpinät sikseen, parin kuukauden kokemuksella olen huomannut muutamia asioita, jotka helpottavat elämää. Päätin jakaa ne myös täällä, josko jollekin olisi hyötyä niistä. :)


1) Tee kuukausibudjetti. Kun kirjaa vaikka excel -taulukkoon ylös ihan kaikki tulot ja menot, pysyy paremmin kärryillä missä mennään. Minulla on helpottanut suuresti myös se, että olen määrittänyt minkä verran viikossa voin käyttää rahaa ruokaan. Kaupassa pystyy helposti laskemaan mitä on vielä budjetin mukaan vielä varaa ostaa. Myös monen monta heräteostosta on jäänyt hyllylle tämän ansioista. Niin ja enää ei tarvitse arvailla riittääkö rahat nyt loppukuukaudeksikin.

2) Huomio kauppojen tarjoukset. Tähän on ollut valtava apu Ruokamenot.fi -sivustosta, jossa on linkit kaikkiin yleisimpien kauppojen tarjouksiin. Linkit päivittyvät yleensä kaksi kertaa viikossa, sunnnuntaisin päivittyy ma-ke, keskiviikkoisin to-su tarjoukset. Tämän myötä voi postilaatikkoon laittaa "ei mainoksia" -tarran, koska kaikki tarvittava info löytyy myös netistä eikä lehtisiä tarvitse enää selailla. Tarjouksista kannattaa muuten huomata mitkä on oikeasti edullisia; esimerkiksi kilohintoja vertaamalla muuhun vastaavaan.

3) Päiväystuotteet. Olen erityisesti löytänyt lihaa edullisesti. Tietysti kannattaa kulkea maalaisjärjen kanssa, en ostaisi epäilyttävältä näyttävää lihaa vaikka päiväystä pitäisi olla vielä hiukan jäljellä. Myös valikoimista poistuvia tuotteita on löytynyt halvalla.

4) Ruokapiirit. Liityin uuden kotiseutuni ruokapiiriin ja sieltä saa erityisesti luomua perusmarketteja huokeammalla. Myös lähilihaa on tullut tarjolle varsin edullisesti. Täytyy silti myöntää, että vielä en ole kokeillut tilata ruokapiiristä mitään, mutta aikomus olisi mahdollisimman pian.

5) Osta paljon kerralla kun saat edullisesti ja säilö loput vaikka pakastamalla. Olin koko syksyn himoinnut fenkolia, mutta suolaiset kilohinnat estivät sen ostamisen. Kun fenkoli sattui olemaan hyvässä tarjouksessa, ostin sitä 2,5 kiloa ja pakastin suurimman osan. Nyt on talveksi fenkolia! :) Ostin taannoin myös kaksi ananasta kun niitä sai eurolla kilo. Osan söin ja loput pakastin kuutioituna.

6) Tee paljon ruokaa kerralla. Yleensä teen sen verran paljon ruokaa kerralla, että syön samaa pari päivää. Toki ruoan voisi myös pakastaa annoskokoisiksi ja syödä kun tarvii nopeasti ruokaa. Näin säästyy aikaa ruoan tekemiseltä joka päivä ja aikaa jää muuhun.


Siinä oli muutama vinkki mitä nyt tuli mieleen. :) Mielelläni kuulisin onko lukijoilla lisää vinkkejä joita en huomannut kirjata ylös tai en ole tiennyt!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti