torstai 26. joulukuuta 2013

Jatkoa tarinaan

Enpä ole aikoihin huomannut päivittää missä mennään lisämunuaisongelman kanssa. Paraneminen on tapahtunut pikkuhiljaa, joten sitä havahtuu vaan välillä kuinka hyvässä kunnossa nyt onkaan. Siitä olenkin hurjan kiitollinen.

Vielä keväällä taisin viimeksi kirjoitella. Silloin oli vielä oireet päällä aika voimakkaastikin. Mutta nyt kun vertaan oloani puoli vuotta aikaisempaan, voin todeta että edistystä on tapahtunut todella paljon! Olo on jatkuvasti virkeä, mieliala hyvä ja jaksan hyvin kaikkea arjen askareita ja muuta. Ns. väsymyskohtauksia ei ole vähään aikaan ollut.

Hiukan yli vuosi sitten kävin ensimmäisen kerran lääkärini vastaanotolla toivoen kipeästi jotain ratkaisua ja selkoa tilanteeseeni. Silloin asiat tuntui olevan umpisolmussa ja ne mietityttivät jatkuvasti. Mikä minua vaivaa? Onneksi lääkärini osoittautui loistavaksi ja ongelmavyyhti alkoi heti ensimmäisellä käynnillä aueta. Labratestien jälkeen sain diagnoosiksi lievän lisämunuaisuupumuksen ja lievän kilpirauhasen vajaatoiminnan sekä niiden johdosta hidastuneen aineenvaihdunnan. Aloitin lääkärini ohjeiden mukaisen hoidon, johon kuului mn. lisäravinteita. Tärkeimpänä olen kokenut iHerbin Ortho Adapt -valmisteen, jota syön yhä. Mentiin siis ilman lääkitystä, sillä ideana oli tukea kehoa jotta se voi itse korjata itsensä. Kilpparin vajaatoiminta ei nimittäin ollut niin paha, että lääkärini mukaan se olisi välttämättä lääkitystä tarvinnut. Hyvä niin.

Tiesin, että paraneminen ei tapahdu hetkessä kun olen oireillut jo melkoisen kauan, joku pari vuotta. Silti tuli vähän yllätyksenä että tässä on mennyt näin kauan. Toisaalta paraneminen tapahtui ihan huomaamatta, ja välillä havahtui katsomaan taaksepäin ja huomaamaan että edistystä onkin tullut.

Nyt vuoden jälkeen muistelen lähtötilannetta. Hymyilen. Pitkälle on tultu ja paljon on opittu. Olen kiitollinen kaikesta kokemastani, vaikka välillä tuntui etten tajua miksi minun pitää tämä kaikki käydä läpi. Nyt ymmärrän ja osaan olla siitä kiitollinen. Tunnen kehoni ja sen lähettämät viestit nyt hyvin ja osaan tulkita niitä. En silti sano, että olisin mitenkään täydellinen, vaan sitä löytää joka päivä uutta opittavaa. Mutta jos vertaan vuoden takaiseen, niin ero suhtautumiseni kroppaani ja sen kuuntelemiseen on jo huima. Kehoni ei ole mitenkään erillinen mielestäni ja minuudesta, vaan tärkeä osa kokonaisuutta.

On mahtavaa kun olo on nyt erinoimaisen hyvä ja pirteä! (Tosin tähän väliin mainitsen, että aivan kaikki ongelmat ei vielä ole poissa, vaan vielä on pientä fiksausta tiedossa - siitä lisää toisessa postauksessa) Nyt todellakin tajuan, että se ei kertakaikkiaan ole normaalia että on vatsavaivoja, uupunut ja väsynyt olo ja kaikenlaista krenkkaa kropassa. Siksipä kannustankin kaikkia jatkamaan sinnikkäästi etsintöjä jos vastausta omiin oireisiin ei vielä ole löytynyt! Ihan varmasti kaikkeen on syy ja vastaus, vaikka tuntuisi kuinka epämääräisiltä oireilta. Pitää vain jaksaa kääntää jokainen kivi ja olla itse vastuussa, kyseenalaistaa sekä olla aktiivinen. Tsemppiä kaikille samojen asioiden kanssa painiville!2 kommenttia :

 1. Voisiko minulla olla lisämunaisten uupumus? Oireita on paljon, mm. outo puristava tunne vatsassa/kyljissä/alaselässä, todella kiusallinen etenkin istuessa, eikä tunnu liittyvän mitenkään suolen toimintaan. Lisäksi olen aamusta pitkälle iltaan todella aloitekyvytön, usein ahdistunut ja masentunutkin. Myöhään iltaisin tai pikemminkin öisin olo on melko normaali. Paljon tutkimuksia on otettu, mm. kortisoliarvo verestä (viitteissä) ja sekä kilpirauhasarvot, jotka olivat lievästi kohonnutta TSH:ta lukuun ottamatta viitteissä.

  Pääsisipä pian sellaiselle lääkärille, joka noita lisämunuaisasioita ymmärtää ja osaa hoitaa. Käsitykseni on, että ainakin Helsingissä potilaita on enemmän kuin asiantuntijat pystyvät vastaan ottamaan. Mistä muusta kuin mainitsemastasi valmisteesta olet kokenut saaneesi apua?


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi! En valitettavasti osaa sanoa onko sinulla lisämunuaisten uupumus, oireet kun voivat olla todella yksilöllisiä. Mutta tuo ei silti kuulosta ollenkaan normaalilta! Kannustan jatkamaan selvittämistä, aivan varmasti taustalta löytyy joku syy.

   Toivottavasti löytäisit osaavan lääkärin! Integraalisen ja funktionaalisen lääketieteen edustajia voisin uskaltaa suositella, kun länsimäinen lääketiede ei tunnista koko lisämunuaisten uupumuksen olemassaoloa. Tosiaan asiakkaita olisi harmi kyllä varmaan enemmän mihin osaavien lääkärien kapasiteetti riittää.

   Minulla tosiaan lähti oirevyyhti selkenemään vasta integraalisen lääkärin ja tarkempien/laajempien labratestien kautta. Verestä aamulla mitattu kortisoli kun ei kerro koko totuutta. Minulta otettiin syljestä neljä kertaa päivän aikana näyte, josta määritettiin kortisolin vaihtelu päivän aikana. Lisäksi teetettiin laaja kilpirauhashormonipaneeli. Nämä testit tehtiin siis MDD:n kautta, ja näytteet lähetettiin Amerikkaan analysoitavaksi, koska Suomessa vastaavia ei tehdä.

   Hyvä kysymys, minulla olikin useampi juttu joista tuntui olevan hyötyä toipumisessa. Aloinkin heti kirjoittamaan postausta aiheesta. Lyhyesti voisin mainita puhtaan ja laadukkaan ravinnon (kivikautinen ruokavalio), ruususuolan, stressinhallinan, meditaation, syvähengityksen sekä riittävän ja laadukkaan unen. Lisäravinteista taas rauhoittava reishi eli lakkakääpä sekä energiaa tuova cordyceps (esim. Four Sigma Foodsin Instant -teet), ruusujuuritee ja -uute, sekä lakritsinjuuritee kahvin korvikkeena. Tosiaan naputtelen vielä pidemmän postauksen, mutta lisäkysymyksiäkin saa sitä ennen toki heittää. Tsemppiä ja jaksamista sinulle!

   Poista