tiistai 19. helmikuuta 2013

Takassa kypsennettyä ruokaa


Olen alkanut toden teolla kiinnostua ruuan kypsentämisestä takassa. Kuitenkin takkaa tulee näin talvella lämitettyä useampana päivänä viikossa, joten miksi ei hyödyntää jälkilämpöä ruuan tekemisessä? Makukin ainakin tuntuisi olevan parempi takassa tehden - tai siten kyseessä on placebo.. Onhan tulella hiilillä kypsentäminen muutenkin aika luolameininkiä. ;)

Bongasin mainiosta Kauhaa ja rakkautta -blogista herkulliselta kuulostavan ohjeen ylikypsälle possulle. Kävimme Porin Kauppahallista ostamassa kimpaleen possun lihaa nahan kanssa (en nyt lainkaan muista mitä osaa se oli, jotain edullisempaa kuitenkin). Eikun marinadit ja mausteet pintaan ja takan jälkilämpöön. :) Parin tunnin jälkeen laitettiin myös juureksia ja sipulia folionyyteissä valmistumaan.

Korvasin ohjeessa olleen oluen pakuriteellä ja muutenkin piti marinadia hiukan muutella saatavilla olleiden ainesten mukaan. Mutta näin jälkikäteen fiksumpaa olisi ollut laittaa 1) enemmän nestettä ja 2) nesteet heti alusta asti mukaan. Ensi kerralla ollaan viisaampia. Ja ensi kertahan tulee, koska tämä oli ihan älyttömän herkullista!
Tältä liha näytti ulos tullessa. Aika... musta. :D Tosiaan sen nesteen olisi voinut laittaa heti aluksi mukaan, kun takan lämpötilaa ei kuitenkaan voi säädellä kuten sähköuunin. Padan pohjaan tarttui mukavan paksu palanut kerros, jota yritetään vieläkin saada pois.. Vinkkejäkin puhdistukseen saa heittää!


Ja lopulta ruokaa lautasella. Liha oli todella mureaa, ihan hajosi käsiin. Ja maku.. ahh. Voiko tämän parempaa ruokaa ollakaan? Suosittelen suurella lämmöllä! Tuli santsattua useampaan kertaan, oli vaan niin maan hyvää.. Seuraavana päivänä maku oli myös mainio. Tätä tehdään ehdottomasti uudestaan! Ja ohjehan löytyy siis tästä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti