perjantai 24. tammikuuta 2014

Katse hampaisiin

Aina asiat ei ole niinkuin niiden olettaisi olevan.

Myönnetään: olen ollut koko ikäni laiska hampaiden hoitaja. Iltapesu on muka riittänyt, vaikka olen usein saanut asiasta huomautuksia. Aamupesusta ei vaan koskaan ole tullut samanlaista rutiinia. Hammaslankaa sentään olen muistanut silloin tällöin käyttää.

Vuodenvaihteen jälkeen innostuin hoitamaan hampaitani tehokkaammin, kun yhtäkkiä ymmärsin, että suu on osa kehoani ja haluan kehoni voivan mahdollisimman hyvin. Otin käyttöön Oil pullingin (öljypurskuttelu), josta voit lukea lisää esimerkiksi Leeni Viion blogista. Lyhykäisyydesssään ideana on purskutella aamulla 15 minuuttia kookos- tai seesamöljyä suussa, sylkeä öljy pois ja pestä hampaat normaaliin tapaan.

Purskuttelusta on nyt parin viikon aikana tullut rutiini. Aluksi se oli hieman epämiellyttävää, mutta häkellyttävän puhdas tunne säilyy suussa koko päivän. Lisäplussana hampaat ovat vaalentuneet. Jäin siis koukkuun. Onnellisena ajattelin, että nyt on suu kondiksessa kun ruokavaliokin on. Alkupreäiskansoilla kun ei samanlaisia suuongelmia mitä länsimaalaisilla, johtuen ravinnosta. Itse kun syön kivikautisesti, niin ajattelin että asiat ovat hyvin.

No, elämä on yhtä oppimista. Ja palauttaa tarvittaessa maanpinnalle. Eräänä päivänä satuin puraisemaan kaakaopavun takahmpaaseen ja jumpe kun teki kipeää! Tutkailu osoitti, että takahampaassa on kolo. Reikä. Pelästyin ja ihmettelin miten se on mahdollista. Varmaan paikka lähtenyt, ajattelin ja tyytyväisenä uskoin tämän teorian. Siis eihän minulla voi olla reikiä kun elintavat on muuten hyvät!

Eilen koitti sitten hammaslääkäri. Sain iskun vasten kasvoja, kun kuulin että hampaassa on syvä reikä. Puudutus ja paikkaus. Oltiin kuulemma lähellä juurta, eikä juurihoito ollut kaukana, eikä vieläkään poissuljettu juttu. Huokaisin silti helpotuksesta, maksoin ja lähdin kotiin. Matkalla ajattelin että huh, pääsinpä onneksi helpolla!

Kun myöhemmin puudutus alkoi hälvetä, tulikin tilalle kyyneleet nostattava kipu. Tuli samalla katkaistua parin vuoden lääkkeettömyys, ei sitä särkyä olisi muuten kestänyt.. Nyt seuraavana päivänä on onneksi jo hiukan parempi, joskin poskikin on turvoksissa.

Summa summarum: oppi meni perille. Mahdollinen makean syönti vain ruoan yhteydessä, öljypurskuttelun jatkaminen, hammaslanka joka päivä jne. Pohdin vielä fluorin vaikutusta, nyt olen ainakin vuoden mennyt fluorittomalla tahnalla. Pitää kaivella faktaa aiheeseen liittyen ja tehdä itse omat päätelmät onko fluori hyvä juttu vai ei.. Myös seesamin siemeniä ostin pitästä aikaa, niistä kun saa kalsiumia hyvin imeytyvässä muodossa, vaikkapa seesamsiemenmaitona. Pohdin myös K-vitamiinin tilaamista iHerbistä, kyseinen vitamiini kun on yhdistetty vahvasti kalsiumin imeytymiseen ja moneen muuhunkin juttuun. Ruosta sitä saa lähinnä niittylihasta ja raakamaidosta. Lisäksi aion tehdä luulientä mineraalien saamiseksi. WellnessMaman sivuilta löysin osan näistä ideoista, sekä muutenkin mukavasti infoa, vinkkejä ja ohjeita hampaiden hyvinvointiin, tsek tsek! Näillä eväillä jatketaan. :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti