lauantai 18. tammikuuta 2014

Ortho Adapt ja pari muuta vinkkiä lisämunuaisten uupumukseen

Mietin, että voisi olla paikallaan kirjoittaa postaus siitä, miten sain luonnollisesti parannettua lievän lisämunuaisuupumuksen sekä lievän kilpirauhasen vajaatoiminnan. Kun vielä sain kyselyä aiheesta kommentin mouodossa, ei tarvinnut enää kauempaa miettiä. Tässä siis tulee. Postauksesta tuli pitkä, mutta toivottavasti siitä on apua edes jollekulle. :)

Ensin lyhyesti lisämunuaisuupumuksen määritelmä kilpirauhanen.fi -sivustolta:

"Lisämunuaisten uupumus on tila, jossa lisämunuaiset eivät enää jaksa tuottaa hormoneita, erityisesti kortisolia, normaalisti pitkittyneen stressin tai sairauden vuoksi. Pitkään jatkuneen stressitilan tuloksena lisämunuaisten kortisolivarastot tyhjenevät, eivätkä lisämunuaiset tuota enää hormoneita normaalisti."
Lisää uupumuksesta voit lukea esimerkiksi kyseiseltä sivustolta.

Aivan ensimmäisenä olisi tärkeää varmentaa erilaisin testein, että kyseessä todella on lisämunuaisten uupumus. Osan testeistä voi tehdä myös itse, mutta labratestit toki antavat luotettavimmat tulokset. Mainitulta sivustolta löytyy listattuna kaikki testit. Asiaa helpottaa jos löytää lääkärin, joka on perillä näistä asioista - sain kokea tämän kun useamman eri lääkärin kanssa käydyn turhauttavan tapaamisen jälkeen löysin vihdoin sellaisen, joka oikeasti ymmärsi. Muistan vieläkin elävästi kuinka hurjan helpottava tunne oli oli saada selitys pitkään jatkuneille oireilleni.

Minulla siis diagnosoitiin lievä lisämunuaisen uupumus ja lievä kilpirauhasen vajaatoiminta. Koska tilani ei ollut niin huono kuin se olisi voinut olla, päätti lääkärini hoitaa näitä luonnollisin keinoin, kehoa tukien. Olen tästä kiitollinen, vaikka matka onkin ollut pitkä. Toisaalta se on myös opettanut paljon.

Seuraavaksi juttuja joiden koin auttavan toipumisprosessissa.


Ravinto

Syö anti-inflammatorista, ravinteikasta ja mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, jotta kehosi saa tarvitsemansa rakennusosaset korjatakseen itsensä. Syön itse paleotyyppisesti aitoa ruokaa: vihanneksia, juureksia, lihaa, kalaa ja kanaa sekä hedelmiä. Lisäksi syön paljon marjoja, kylmäpuristettuja laadukkaita öljyjä, siemeniä ja pähkinöitä - sekä koska tykkään hifistelystä, niin myös superfoodeja.

Hoitoni alkuvaiheessa pääpaino oli kypsennetyssä ruoassa, jotta kehon oli helpompi sulattaa ruoka - minulla kun oli suoliston kunnon ja siten myös ruoansulatuksen kanssa ongelmia. En voinut esimerkiksi syödä edes lehtisalaattia ilman mahanpuruja! Otinkin heti alussa käyttöön lääkärini suosittelemat ruuansulatusentsyymit ja probiootit. Smoothieita tein (ja teen yhä) myös usein, sillä se on jo valmiiksi osittain pilkottua ravintoa. Silti pitää muistaa "pureskella" hyvin.



Stressinhallinta

Lisämunuaisuupumus on liiallisen stressin oire. Sen taustalla oleva syy olisi tärkeää selvittää. Mikä aiheuttaa stressiä, miksi? Tämän koin ehkä haastavimmaksi kaikista. Olin jatkuvasti ahdistunut, jännittynyt ja stressasin paljon, lähes kaikkea. Mutta jotta uupumuksesta voi toipua, on keksittävä jokin keino hillitä tätä kaikkea. Minulla rauhoittumiseen auttoi:

-Lakkakääpä eli reishi (suosittelen lämpimästi FSF:n Instant Reishi -teetä)
-Ruusunjuuritee sekä -uute
-Lakritsinjuuri
-Meditaatio ja syvähengitykset
-Ajattelutapojen muuttaminen

Sunnuntai-illan rauhallista viettoa Reishi -teen, kynttilöiden ja hyvän kirjan kanssa.

Edellä mainitut valmisteet ja yrtit auttoivat, mutta lopullisesti pääsin turhasta murehtimisesta ja jännittämisestä Uskalla Innostua:n järjestämän Rohkea toteuttaja -valmennuksen jälkeen. Tuo valmennus muutti ajattelutapani ja elämäni täysin, ja olen todella kiitollinen että pääsin mukaan. Valmennuksessa sisäistin, että oikeasti ei ole mitään väliä mitä muut ajattelee, ja mikään ei ole loppuviimeksi niin vakavaa. Maailma ja elämä on ennemminkin suuri leikkikenttä! Nykyään keskityn murehtimisen sijasta positiivisiin asioihin. Se, mihin antaa energiaa, alkaa kasvaa - murehtimalla vaan paisuttaa ikäviä asioita. Tiedän, helpommin sanottu kuin tehty, eikä minullakaan muutos tapahtunut sormia napsauttamalla, vaan se vei aikaa. Eikä joka päivä ole yhtä ruusuilla tanssimista. Silloin täytyy vaan luottaa, että kaikki selviää aikanaan.

Minulla stressin taustalla oli menneisyydestä lisäksi vielä syvempiä asioita, jotka oli jossain vaiheessa vain käytävä läpi. En ennen ymmärtänyt, kuinka suuri vaikutus niillä olikaan tähän päivään.

Ajattelutavan muutokseen voin myös suositella ylläolevassa kuvassa näkyvää Robin Sharman kirjaa nimeltä Munkki joka myi Ferrarinsa. Asia on minule sinänsä tuttua, mutta huomaan silti inspiroituvani kirjasta valtavasti! Suosittelen lämmöllä jos vähääkään kiinnostaa. :)


Lisäravinteet, yrtit, superfoodit



Pelkkä puhdas ravinto ei välttämättä riitä toipumiseen. Minulla oli käytössä muutamia lisäravinteita/yrttejä/rohdoksia. Osa suosituksista tuli suoraan lääkäriltäni, osan löysin itse:

-Ortho Adapt (yllä kuvassa)
-Ruoansulatusentsyymit ruoansulatuksen optimointiin (Super Enzymes, alla kuvassa)
-Tehokkaat probiootit ts. maitohappobakteerit
-Ruususuola
-B-vitamiinit (Solgarin B-complex)
-C-vitamiini, esim. Madre Labs
-L-glutamiini
-Milk Thistle eli Maarianohdake (tinktuura)
-Ashwagandha
-FSF Corcyceps tuomaan tarvittaessa energiaa (esim. Sienikauppa.com:sta)





Muut kikat

Välillä tuntui kuin koko aineenvaihdunta ryömisi tervassa. Olo on todella, todella epämukava, kun tuntuu että keho on pysähdyksissä, ruoka ei sula ja jopa ajatuksen kulku on tahmeaa. Tähän koin avuksi kylmät suihkut (saavat veren ja aineenvaihdunnan kiertämään), rauhallisen kävelyn sekä venyttelyn. Raskasta liikuntaa kannattaa nimittäin välttää muutenkin uupuneen kehon vuoksi. Jälkeenpäin mietittynä suosittelisin lämpimästi myös putkirullausta (foamrolling), se tuo ihanan olon. Katso esimerkiksi ihanan Leeni Viion blogista lisää. Samoin jooga on varmasti hyvä idea. Paikoilleen ei kuitenkaan kannata jäädä, niminim. kokemusta on. :)



Aamuisin join ja juon yhä ison lasillisen (lähde)vettä, johon sekoitan noin 1/2 - 1tl ruususuolaa ja puristan sitruunamehua. Tästä on tullut tapa, johon olen jäänyt koukkuun! Nykyään heitän lisäksi sekaan Opti-MSM -jauhetta.

Lepää kun siltä tuntuu ja vähennä työtaakkaa jos mahdollista. Vietin itse välivuoden lähinnä hoitaessa itseäni.

Viimeisempänä muttei vähäisempänä mainitsen unen. Se tuntuu olevan kovin aliarvostettua. Sain kokea unen tärkeyden, kun valvomisen jälkeen seuraava päivä oli aivan kaamea, mistään ei tullut mitään. Nykyään valvominen ei enää aiheuta yhtä ikävää olotilaa, mutta en silti pidä myöhään kukkumisesta. Pyrin menemään nukkumaan joka päivä klo 21-22 aikoihin. Unen tärkeydestä voi lukea hiljattain julkaistusta, mahtavasta Biohakkerin käsikirjasta.



Tässä siis joitain hyväksi kokemiani vinkkejä. Lisää tietoa lisämunuaisuupumuksesta löytää esimerkiksi Helsinki Paleon Podcasista nro. 12, kohdasta [36:44]. Ja jos englanti taipuu niin Chris Kresseriltä löytyy myös erinomaista ja ajantasaista tietoa, esim. tästä (engl. adrenal fatigue).

Toipuminen vie aikaa, mutta kannattaa muistaa että toisaalta tilaan ei varmaan ole tultu hetkessä. Itse odotin kipeästi paranemista, vaikka tiesin että se voi kestää kauan. Kun lopulta hyväksyin asian, että keho korjaa itsensä omaa tahtiaan, tuntui paraneminen alkavan kunnolla. Nyt diagnoosista on kohta 1,5 vuotta, ja ensimmäistä kertaa pitkään aikaan olen tuntenut itseni aidosti terveeksi ja hyvinvoivaksi. Silti välillä kun alkaa mennä liian lujaa, huomaan tuttujen oireiden palaavan. Silloin tietää että pitää hiljentää. Yksi tärkeimmistä opeista tuntuukin olevan kehon viestien kuuntelu.

Lopuksi toivotan paljon tsemppiä ja voimia kaikille lisämunuais- ja kilpirauhasjuttujen kanssa painiville! Toivon, että postauksesta on apua. Kysymyksiä saa toki heittää jos jotain nousee mieleen. :)

6 kommenttia :

 1. Hei Maria!
  Itsekkin olen käyttänyt tuota Ortho adaptia. Kumpaa noista Ortho Adaptin valmistetta käytät? Toisessa on kuivattua sian lisämunuaisenydintä ja toinen on vain adatogeenisistä yrteistä. Minkälaisella päiväannoksella käytit tuotetta?
  Kiitos postauksesta, olen hakenut paljon tietoa tästä lisämunuais ongelmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mukava kuulla jos postauksesta on ollut hyötyä!

   Olipa hyvä, tarkentava kysymys! Lääkärini suositteli sitä versiota, jossa on kuivattua sian lisämunuaisydintä, joten sitä olen käyttänyt. Aloitin yhdestä kapselista ja muutaman päivän välein nostin annostuksen 4 kapseliin. Jossain vaiheessa kun kehoa alkoi osata kuunnella (ehkä puolen vuoden päästä) ja annos tuntui suurelta, kokeilin vähentää. Jos oireet kuitenkin tuntuivat palaavan, nostin annostuksen takaisin.

   Nykyään syön vielä 2 kapselia aamuisin, mutta olen pikkuhiljaa vähentämässä ja lopulta aion lopettaa kokonaan, sitten kun tuntuu ettei enää ole lainkaan tarvetta. Nyt vielä valmisteesta tuntuu olevan apua, koska ollessani hetken ilman alkoi oireet palailla. Kuten sanottu, paranemisprosessi on pitkä, enkä halua yrittää väkisin kiirehtiä. Jos tuotteesta on apua, niin miksi lopettaakaan. :)

   Poista
 2. Hei,

  Onko ko. tuotetta tilattavista Suomen rajojen sisältä vai joutuuko tilaamaan iherbistä?

  Onko tämä siis kyseinen tuote:

  http://www.iherb.com/product-reviews/Advanced-Orthomolecular-Research-AOR-Advanced-Series-Ortho-Adapt-Adrenal-Glandular-and-Botanicals-120-Capsules/39125/?p=1

  Vähän kummastuttaa, miksi valmiste on saanut noinkin vähän arvioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Kyllä, kyseessä on juuri tuo tuote (linkkasin sen myös tuossa tekstin listassa suoraan sanaan). Tietääkseni Ortho Adaptia ei löydy Suomesta, vaan iHerbistä saa helpoiten.

   On tosiaan erikoista, että tuotteella ei ole enempää arvosteluja! Taidankin itse käydä kirjoittamassa oman arvioni. Kuitenkin olen itse saanut siitä apua, niin aion sitä jatkossakin suositella omien kokemusteni pohjalta.

   Poista
 3. Miksi tuota suolaa. onko se jodin saannin vuoksi. Mulla on tuota ruususuolaa, mutta en ole tiennyt että sitä voi käyttää aamujuomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruususuolassa ei käsittääkseni ole merkittäviä määriä jodia. Sen sijaan siinä on mineraaleja, joita lisämunuaiset (ja muut elimet) tarvitsevat toimiakseen. Mineraalit auttavat lisämunuaisia "käynnistymään" aamulla. Kokeile vaikka 1/4 tai 1/2 teelusikallista lasilliseen vettä, sitruunamehu taittaa hyvin suolaisuuden makua.

   Poista