maanantai 6. elokuuta 2012

Turhautuminen.

Saavuin eilen illalla kotiin pk-seudun reissulta ja sain kätösiini päivän lehden, jossa oli siis juttu paleosta, sekä minun ja Helsinki Paleon Jaakko Savolahden haastattelut aiheesta. Itse juttu vaikutti ensisilmäyksen hyvältä. Kuva (jossa pitelen paleoruokaa täynnä olevaa vuokaa) oli muuten kamalan suuri, kaikki saivat ihastella (not) naamaani aamiaispöydässä. :D

Mutta eräs juttu sai minut turhautumaan - ja paljon. Lehti oli haastatellut paleoruokavaliosta ravitsemusterapeuttia. Tietenkin ravitsemusterapeutit noudattavat yleisiä, vallitsevia käsityksiä. Mutta kun paleo pohjautuu evoluutioon. Uusimpiin tutkimustuloksiin. Tieteeseen, ei käsityksiin tai oletuksiin.

Kuva ei varsinaisesti liity postuaukseen.. Mutta maistuisiko paleo vadelmasmoothie välipalaksi? :)

Niinpä ravitsemusterapeutti oli mm. sanonut että 83% suomalaisista sietää laktoosia. Hieno juttu, mutta laktoosi ei vaan ole maidon haitallisin osa. Paljon haitallisempia on mm. kaseiini sekä erilaiset kasvutekijät, joita on myös laktoosittomassa maidossa. Sitäpaitsi maito itsessään on melkoisen prosessoitua, jos ei lasketa raakamaitoa. Tiesittekö, että kaikesta maidosta poistetaan kaikki rasva ja lisätään lopuksi tarvittavan rasvaprosentin mukaan? (Lähde)

Lisäksi paleolla voi kuulemma tulla puutetta jodista ja kalsiumista. Saisinko korjata: varsinkin kalsiumin kohdalla asia on pikemmin päinvastoin. "Maidon kalsium on huonosti imeytyvää ja maidon happamuuden vuoksi nettokalsium (virtsaan eritetty kalsiumin määrä) jää negatiiviseksi. Luuston terveyden kannalta tämä on erittäin ongelmallista." (Lähde) Osteoporoosin yleisyys mietityttää tämän tiedon jälkeen..

Lehtijutun lukemisen jälkeen jäi fiilis, että minusta annetaan siinä jopa naurettava kuva. Eihän Erkkikään nyt alkaisi paleota noudattaa, jos siitä kerran voi ravitsemusterapeutin mukaan tulla puutoksia! Asiasta suivaantuneena aloin suunnittelemaan mielipidekirjoitusta asiasta lehteen ja liittää siihen lähteitä, tutkimuksia ym. Homma on vaan melko haastava kun aihealuekin on niin laaja. Mutta en aio luovuttaa. :)

Niin ja lopuksi: en yritä paleota kenellekään väkisin tuputtaa. Jokainen tekee omat valintansa. Olen vaan itse saanut älyttömän suuren avun vointiini paleoruokavalion avulla. Väksinkin pohdin, että varmasti joku muukin saisi helpotuksen tällä ruokavaliolla. Haluankin siis lähinnä herätellä ajatuksia. :)

Ja tietenkin ymmärrän, että lehden on kysyttävä myös "puolueeton" kanta aiheeseen. Tässä mentiin vaan hiukan vikaan, kun yleisessä terveydenhuollossa ei aina oikein olla tietoisia uusimmista faktoista. Asioista paremmin perillä oleva lääketieteen koulutuksen saanut henkilö olisi ollut eri juttu..


Jos muuten kiinnostaa, niin lisää maidosta voi lukea esimerkiksi lääkäri Olli Sovijärven artikkelista. 

Viljojen haitallisuudesta taas löytyy asiaa esimerkiksi Helsinki Paleon sivuilta artikkeleista Onks viljoi näkyny? osa 1 sekä osa 2.

2 kommenttia :

  1. Ei sentään ollut spekuloitu, että paleo-tyyppisellä ruokavaliolla kuidunsaanti saattaa jäädä liian vähäiseksi? :D Tv. mun aamupalassa on jo ~10 grammaa kuitua... Kiva törmätä suunnilleen itseni ikäiseen paleoihmiseen. Jatkahan samaan malliin! :)

    VastaaPoista
  2. Eipä onneksi! :D Kovin montaa paleolla olevaa en muutenkaan tunne, joten on erityisen hienoa kuulla samaa ikäryhmästä olevasta. :) Kiitoksia! :)

    VastaaPoista