maanantai 15. lokakuuta 2012

Paljasjalkaillen


En ole tainnut vielä kertoilla paljasjalkailusta, vaikka sana vilahtaakin blogin esittelytekstissä. :)

Jokatapauksessa, vannon paljasjalkailun, tai oikeastaan paljasjalkakenkien nimeen. Innostus lähti yli vuosi sitten, kun luin useammasta paikasta barefoot -kenkien hyödyistä ja mukavuudesta. Sainkin Vibram Fiveringersit lahjaksi syntymäpäivänäni heinäkuussa -11. :) Malliltaan nämä kuvissakin näkyvät popottimet ovat Komodosport.

Valitsin tarkoituksella paksummilla pohjilla varustetut, ulkokäyttöön sopivat kengät, sillä aikomus oli käyttää näitä myös vapaa-ajalla. Ja niin olen tehnytkin, sillä nämä ovat aivan älyttömän mukavat jalassa! Kuulostaa tyhmältä sanoa tätä, mutta nämä jalassa tuntuu ihan oikeasti kuin olisi paljain jaloin. Maan muodot, kivet ja puunjuuret tuntuu jännästi pohjien läpi jalkapohjassa. Ja se tuntuu itseasiassa tosi hyvältä, vähän kuin hieronnalta.

Kirjoittelinpa ensimmäisen lenkkeilyn jälkeen vähän fiiliksiäkin toiseen blogiini:
"Täytyy sanoa, että ihan mahtavat! Maanpinnan tuntee ihan eri tavalla jalkapohjilla. Olo on tosi kevyt, teki mieli hypähdellä koko ajan. :) En malta odottaa, että pääsen metsiin, pelloille ja kallioille liikkumaan! Lisäksi aina kun vilkaisi alas, väkisinkin alkoi hymyilyttää... Samaa tuntui huomaavan vastaantulijoissa. :D"


Olen nyt käyttänyt paljasjalkakenkiä niin lenkillä, salilla, koulussa, kaupungilla kuin reissussa, enkä vaihtaisi niitä enää mihinkään! :) Ovat lyömättömät mukavuudessa ja menevät myös pieneen tilaan. Lisäksi ne saa helposti pestyä pesukoneessa. Tosin huono puoli on, etten ole ihan niin extreme että käyttäisin kenkiä talvella. Tähän aikaan vuodesta (syksyllä siis) on käyttö jo melkoisen vähäistä, kun alkaa varpaat palella. Mutta ah sitä tunnetta kun keväällä sai kiskaista kengät talven jälkeen ensimmäistä ulkolenkkiä varten!

Olen niin tottunut kenkiini, että itseasiassa nykyään "tavallisien" lenkkareiden paksut pohjat ja "iskunvaimentimet" tuntuvat ihan oudoilta ideoilta. Ihmiskeho on nimittäin suunniteltu niin hienosti, että jalkojen omat pienet lihakset toimivat luonnollisina iskunvaimentimina kävellessä ja liikkuessa. Sen saa myös huomata kun ensimmäisten käyttökertojen jälkeen tuntuu lihasrasitus ihan uusissa paikoissa jaloissa. :) Siksikin ylimääräinen kerros jalkapohjan ja maan välissä luulisi vaan haittaavan. Olen myös lukenut useasti, että barefoot -kengillä eri kivut, kuten mm. polvikipu liikkuessa on hävinnyt.

Tosin askellus on muutenkin hiukan erilaista näissä kengissä. Parasta on, että se tulee luonnostaan. Paljain jaloin kävellessä (tai juostessa) kun ei oikein voi astua kantapää suoraan edellä - kokeile vaikka soralla kävelyä ilman kenkiä. Eli näillä kävellessä tulee vähän kuin jalkapohja edellä, juostessa taas päkijät.


Lisää infoa paljasjalkailusta löytyy esimerkiksi Urbaani Oranki -blogista, Helsinki Paleon sivuilta sekä toki googlettamalla.

En muuta kuin voi suositella oikein lämmöllä! :) Ja melkein hauskinta näissä kengissä on ihmisten reaktiot. :D Etenkin pienet lapset katsoessaan maailmaa matalemmalta huomaavat kengät helpoimmin. Niminim. kaupassa käydessä saanut kuulla monesti "Isi kato mitkä kengät!". Onpa muutama tuntematon pysäyttänytkin ja kysellyt enemmän. Ja kaikista pitkistä tuijotteluista ohikävellessä puhumattakaan, haha. :D

Toki on olemassa vähän normaalimmankin näköisiä barefoot -kenkiä, kuten Vivobarefootin valmistamat kengät. Moisista itsekin olen haaveillut, mutta vielä ovat jääneet hankkimatta. Mutta ehkä vielä joskus.. :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti