keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Pääsykokeisiin lukiessa

Meikäläisellä on tällä hetkellä aika ristiriitaisia ajatuksia.

Olen nyt lukemassa biologian pääsykokeisiin, sillä ainakin luulen haluavani opiskelevani biologiaa eniten. Lukemassa siis ollaan toukokuun lopulla oleviin pääsykokeisiin, joskin hitusen jäljestä lukusuunnitelma. Samalla on tullut huomattua että oma jaksaminen ja tiedon vastaanottokyky ovat rajallisia. Itseä kuunnelleen siis mennään. :)

Anyways, viimeisimpänä olen opiskellut geeneihin liittyviä juttuja. Tarkemmin geenitekniikkaa. Kirjassa puhuttiin mm. että mitä tavoitteita ja hyötyjä geenien tutkimisesta on. Esimerkiksi lääketiede hyötyy tietenkin kun selvitetään tautien taustoja, voidaan kehitellä parempia lääkkeitä kun tauti tunnetaan paremmin. Kappaleessa puhuttiin myös perinnöllisistä sairauksista, kuten lapsuusiän diabeteksesta ja sydän- ja verisuonisairauksista. Lisäksi oli juttua mm. alzhaimerin taudista. Puhuttiin pääasiassa geeneistä ja sivulauseessa mainittiin ympäristön vaikutukset geenien ilmentymiseen.

Tautien taustoja voidan selvittää esimerkiksi tekemällä kokeita hiirillä; siirtämällä tai poistamalla niistä tauteihin liittyviä geenejä ja katsomalla mitä tapahtuu. Sairauksien hoitokeinoja on tietysti erilaiset lääkkeet ja rokotteet, sekä tulevaisuudessa varmaan geeniterapia.

Ymmärrän tämän kaiken vallan hyvin, mutta se on ristiriidassa tämänhetkisten ajatusteni kanssa. Vuoden aikana ajatusmaailmani on muuttunut, nykyään mietin lähes kaikkea evoluution ja paleon kanssa. Uskon yhä enemmän, että erityisesti ympäristöllä on todella suuri rooli geenien ja sairauksien ilmentymisellä. Ja erityisesti ruokavaliolla.

Hitsi, en oikein osaa pukea sanoiksi ajatuksiani. :D Mutta siis, tuntuu väärältä alkaa tekemään (eläin)kokeita ja muita vain siksi, että selvitetään sairauksien syitä, kun uusimpien tutkimuksien valossa merkittävä tekijä on juuri ympäristön (ruokavalion) vaikutuksella. On ristiriitaista opiskella sellaisia asioita, joita itse pitää vääränä.

Toisaalta mietin, että ehkä tulevaisuudessa voisin biologina tutkia juuri ympäristön ja ruokavalion vaikutusta sairauksissa ja geeneissä - tosin eläinkokeet ei eettisistä syistä ehkä ihan nappaa.. No, saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Nyt yritän vaan hyväksyä että pitää opiskella sellaisiakin asioita jotka tuntuvat itsestä väärältä. Ei siellä pääsykokeessa kuitenkaan omaa mielipidettä kysytä. :)

2 kommenttia :

  1. Ymmärrä hyvin ajatuksesi. Opiskelin itse aikoinaan bioteknologia pääaineena maisteriksi. Koe-eläimet ahdisti minua valtavasti ja niitähän siellä käytettiin, niinpä suuntauduin mikrobiologiaan ja kasvibioteknologiaan. Jossain vaiheessa se pinnallinen näkemys sairauksien syistä alkoi kuitenkin tökkiä niin pahasti, että lopetin ne hommat. Innostuin kiinalaisesta lääketieteestä (ja muista luontaishoidoista) ja se on tuleva työni. Mieti tarkkaan mitä haluat ja pyri tekemään sitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, oli todella mukava lukea omista kokemuksistasi! :) En vieläkään ole täysin varma mitä haluan, mutta toisaalta ajattelin kokeilla ja käydä itse katsomassa millaista meno on. Onneksi alaa - ja mielipidettä - voi aina vaihtaa. Mutta täytyy sanoa, että kertomuksesi sai minut jälleen ajattelemaan..

      Poista