tiistai 9. heinäkuuta 2013

Villiyrttikuivattamo


Näin kesällä meikäläisen Excalibur on saanut pöhistä tiuhaan. Tahdon ottaa talteen kaikki kesän vehreät villit vihannekset. Myös erilaisia kukkia olen kuivatellut, teeaineeksi lähinnä. Lisäksi aikomus on tehdä itse viherjauheita, joita voisi oman mielen mukaan sekoitella, yhdistellä ja vaihdella. Ainoa ongelma on, että on melkoisen hankala arvioida kuinka paljon eri kasveja tulee talven aikana käytettyä. Parempi ehkä kerätä hiukan liikaa? :)

Tähän mennessä on tullut kuivateltua vähän kaikenlaista, ja tässä postauksessa yhden kerran kuivatukset.


Mustaherukan lehtiä. Pelkät lehdetkin maistuvat ihan mustaherukoilta!


Siankärsämö. Lehtiä sekä kukkia voi käyttää monipuolisesti; lehdet esim. mausteena ja kukat teenä, sekä rohtona. Siankärsämöllä on monen monta suotuista vaikutusta, joista voi lukea lisää esim. Frantsilan tilan sivuilta.
Valkoapila. Tästä saa miedonmakuista teetä, johon voi lisäillä voimakkaamman makuisia yrttejä.


Puna-apila: myös teehen. Lisäksi sitä voi käyttää rohtona sekä kauneudenhoidossa - lisätietoa esim. Yrttitarha -sivustolta.Mesiangervon kukat: jälleen teehen. Hyödyllisistä ominaisuuksista voi lukea jälleen Frantsilan sivuilta. Muistaakseni luin jostain, että Sami Tallberg on hauduttanut mesiangervonkukkia maidossa ja tehnyt siitä jälkiruokakastikkeen.


Mesiangervon lehti. Mielenkiintoista on, että lehdet sisältävät mm. salisyylihappoa, jolla on kuumetta alentava ja tulehduksia hoitava vaikutus. Käymälläni villiyrttikurssilla näitä ei oikein suositeltu käytettäväksi. Nappasinpa silti muutaman lehden kuvausta varten mukaan.


Maitohorsman kukat ja lehdet ovat myös syötäviä. Lehdet olisi hyvä kerätä ennen kukkimista ja itse kukat juuri avautumisen jälkeen. Lisää tietoa maitohorsmasta löytyy Arktiset aromit -sivustolta.


Lopuksi kuva kesäisestä sekoituksesta puna-apilaa ja luomumansikkaa. :) Mansikoita poimiessa pystyi kätevästi keräämään puna-apilat myös mukaan kotiin kuivatettavaksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti