keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Luonnollista liikkumista

En oikeastaan pariin kuukauteen ole kauheasti muuta liikuntaa tehnyt kuin kävellyt ulkona - osaksi siksi että ainakaan raskasta liikuntaa ei lisämunuaisongelmien kanssa suositella. Nyt on kuitenkin alkanut tehdä mieli käyttää kehoani monipuolisemmin: kävelyillä on alkanut tehdä mieli hypellä ja juosta hetki polvijuoksua, erilaisia juttuja mitä taannoin pikaluisteluharrastukseni alkulämmittelyissä käytettiin. Uskon, että kehoni tietää parhaiten tilanteensa, ja nyt se tuntuisi siis pyytävän lisää liikettä.

Okei, osasyynä tähän innostukseen lienee Aurinkoista huomenta -blogista bongaamani video, joka löytyy tämän kappaleen alta. Videota katsellessa voi vain hämmästellä, mihin kaikkeen liikkeeseen ihminen pystyykään. Ihan mieletöntä. Ja nimenomaan liikkeeseen, ei liikuntaan tai urheiluun. Samalla tulee pohtineeksi omia motiivejaan liikkumiseen. Use it or lose it.


Videon myötä kiinnostuin toden teolla luonnollisesta liikkumisesta. Tässä lyhyt määritelmä:
"Luonnollisen liikkumisen harjoituksissa opit liikkumaan ihmisille luontaisilla tavoilla ja tyyleillä, joiden avulla ihmislaji on liikkunut satojen tuhansien vuosien ajan maastosta ja tilanteesta riippuen." Jaakko Savolahti, Helsinki Paleo
Olenkin haaveillut Helsinki Paleon Jaakko Savolahden luonnollisen liikkumisen leiristä/kurssista jo hyvän aikaa, mutta tilani ei ole vielä niin hyvä että kurssille voisin mennä. Muistelin, että Jaakko on saanut koulutuksensa mm. MovNatista (jota nykyään seuraankin myös twitterissä). MovNatin sivuilta löytyi hetkisen selailun jälkeen paljon mielenkiintoista materiaalia videoita myöten. Löysin aloittelijoille tarkoitettuja liikkeitä, joilla pääsee ainakin alkuun. Youtubeen oli Fitness For the Real People - MovNat Inspiration  -nimiseen kansioon koottu 5 videota liikkeineen. Poimin videoista yhden ja kokeilin tehdä liikesarjaa olohuoneessa. Onnistui - ja olikin odotettua hankalampaa! Tai no, ei homma nyt niin vaikeaa ollut, lähinnä tasapainoilu oli hankalampaa mitä odotin. Liikesarjan muutaman toiston jälkeen fiilis oli hyvä: tätä lisää!


Lisäksi googlettelin sanaa "luonnollinen liikkuminen" ja löysin mm. muutamia Jaakon haastatteluja videoineen. Niistä saa myös vähän ideaa mitä kaikkea voikaan tehdä. Sen myötä iskikin kesäkaipuu, nämä on juuri sellaisia juttuja mitä on kiva tehdä ulkona kesällä. Kesään on vielä matkaa, mutta onneksi talvestakin voi ottaa ilon irti vaikka pelaamalla lumisotaa kuten lapsena aikoinaan. :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti