sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Hyötykasvi-innostusta!Kun kevättä ollaan menty jo hyvän aikaa, on meikäläinen taas enemmän kuin innoissaan kukkapenkin tilalle perustamastaan kasvimaastaan. :D Istutussuunnittelujen lisäksi kylvin helmikuussa myös purkkiin paprikan ja chilin siemeniä (kuva yllä). Harmi vaan että en tiedä kumpaa meni kummallekin puolelle.. Viljelyksen oikealta puolelta pukkaa kunnolla taimia, mutta vasemmalta puski pintaan vain yksi. Jää nähtäväksi mitä tulee mistäkin - chilejä vai paprikoita. :)

Mutta tosiaan, perustin siis viime vuonna kukkapenkin tilalle hyötykasvimaan, josta kirjoittelin juttua ainakin tuonne toisen blogini puolelle. Nyt olen tässä vuoden vaihteen jälkeen suunnitellut mitä aion istuttaa tänä vuonna. Tulee vaan runsaudenpula kun on paljon kasveja mitä tekisi mieli kokeilla! Ainakin maahan menee lehtikaalia, se on varma. Jotta voi tehdä lehtikaalisipsejä, nam. Lisäksi istutan ruukkuihin/parvekelaatikoihin lisää yrttejä. Muutamia yrttejä meinaan laitoin syksyllä ruukuista maahan. Niistä selvisis ainakin oregano, timjami sekä piparminttu ja yllätyksekseni ne pukkaavat jo uutta lehteä! :)


Innostukseen hieman auttaa se, että olen nyt myös mukana Villivihannekset ja -yrtit -kurssilla kansalaisopistossa. Olen jo aiemminkin kirjoitelltu villiyrteistä, kun kiinnostuin jo viime vuonna villien kasvien hyödyntämisestä, mutta nyt on avautunut ihan uusi maailma tuon kurssin myötä! Olen ihan täpinöissäni, ei jaksaisi odottaa että kevät saapuu kunnolla ja pääsee harrastamaan oikein kivikautiseen meininkiin metsästäjä-keräilyä. ;) Mikä sen parempaa kun suoraan luonnosta saa ravintorikkaita ja puhtaita kasveja syötäväksi!

Villikasvikurssin vetäjä, Aino Puukka (joka veti myös taannoisen Luonnonkosmetiikka -kurssin), kertoi myös Suomen Hyötykasviyhdistyksestä johon kuuluu. Tai oikeastaan kuulin yhdistyksestä jo tuolla kosmetiikkakurssilla, mutta nyt asia muistui mieleen kun siitä tuli puhe. Hyötykasviyhdistyksellä on kaiken muun mielenkiintoisen toiminnan lisäksi nimittäin Helsingissä Alku ja Juuri -niminen puutarhapuoti, joka myy mm. kasvien siemeniä. Ainolla oli kurssilla mukana puodin Siemenluetteloita , joita halukkaat saivat ottaa, ja nappasinkin yhden itselleni. Sain meinaan huomata, että nämä luettelot sisältävät aivan valtavan määrän tuotteita ja tietoa!


Ensinnäkin kasvit on lajiteltu: vihannekset, yrtit, aasialaiset keittiökasvit, kukkakasvit, värjäys(!)kasvit jne. Lisäksi luetteossa on jokaisesta kasvista kuvailu, viljelyohjeet, historiaa, korjuu ja käyttö. Esim. kuva yllä lehtikaalin historiasta, "...sitä on käytetty jo muinaisessa Egyptissä sekä ravintona että koristeena". Ihan huikeaa!

Ote aasialaisten kasvien osiosta.
Ja ne lajikkeet.. Niitä on aivan käsittämätön määrä! En edes tajunnut miten montaa erilaista vihannesta tai yrttiä onkaan olemassa, yleensä kun kauppojen hyllyillä pyörii kaikissa ne samat.. Oletteko kuulleet esimerkiksi kukkaparsakaalista? Palmukaalista? Mitsubasta? Tai huiskuvuorimintusta? Minä en ainakaan. :)

Ote yrttiosiosta
Mikä parasta, siemenet eivät ole hinnalla pilattuja. Niitä ei nimittäin myydä rahan takia, vaan puhtaasti (hyöty)kasvien kasvattamisen ilosta. Parhautta!

Suurimmaksi ongelmaksi muodostuukin kasvimaan rajattu koko.. Onneksi myös maaperä hiukan rajaa. Olen aikeissa piipahtaa puodissa kun seuraavan kerran menen Helsinkiin. Puodissa on nimittäin osaava henkilökunta, joka antaa mielellään vinkkejä ja neuvoja (kuulemma myös puhelimitse). Siemeniä voi muuten myös tilata, jos ei asu pk-seudulla. :)


Taidanpa vakavasti harkita liittyväni Hyötykasviyhdistykseen.. Jäsenille tulee vielä 4x vuodessa ilmestyvä Pähkylä -lehti jossa aiheeseen liittyvää mielenkiintoista asiaa. Kuuluuko joku ruudun siellä puolen yhdistykseen? Tai on käynyt Alku ja Juuri -puodissa? :)

Ja kyllä, tämä postaus oli mainos, mutta puhtaasti omasta innostuksestani. :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti