torstai 3. tammikuuta 2013

Laadusta ja sen tärkeydestä

Olen vasta nyt hiljattain ihan oikeasti ymmärtänyt erityisesti ravinnon laadun tärkeyden. Toki olen siitä lukenut useastakin eri paikasta (mm. Jaakko Halmetojan mainiosta tekstistä), mutta nyt olen oikeasti sisäistänyt asian kunnolla. Muissa asioissa laatu onkin jo tuttu asia, kuten vaatteissa ja esineissä. Mitä laadukkaammat materiaalit ja valmistus, sitä pitkäikäisempi tuote - näin yksinkertaistettuna. Tämä ideologiani näkyi esimerkiksi hankkiessani Excalibur -kuivurin.

Mutta niin, se ravinto.. Kun siirryin paleolle, tuntui aluksi kurjalta käyttää ruokaan enemmän rahaa kuin ennen. Ennen sitä etsi kokoajan tarjouksia tai muuten vaan halvimpia tuotteita, kuten kauppaketjujen omien merkkien karkkeja tai sipsejä - oikeasta ruoasta puhumattakaan! Kyllä sen maustakin aika usein huomasi.. Ateriaksi tuli välillä syötyä mm. mikropizza, jonka kanssa juotiin Juissi -mehua. Ihmeesti sitä muuttuu, kun nyt nuo asiat tuntuvat kovin kaukaisilta. :)

Kyllä, ruokaan menee nykyään ennemmän rahaa kuin ennen, mutta se on samalla suora panostus omaan terveyteen, sillä ruokahan on kehomme rakennusainetta. Ja eron kyllä huomaa! Olo on niin paljon parempi ilman pitkälle jalostettuja eineksiä ja teollisia elintarvikkeita. Pyrin syömään mahdollisimman puhdasta ja vähän käsiteltyä ravintoa, paleosti. Optimaalista ravintoa.

Välipalaherkku, jossa kaikki luomua. :) Omenaa (jota tosin enää nykyään en voi syödä), vadelmia, mustikoita, rusinoita ja pilkottuja mintun lehtiä. Nam! 

Ja kyllä, herkuttelen yhä, mutta karkit ovat jääneet menneisyyteen. Viimeksi taisin syödä karkkia ennen paleota, yli vuosi sitten joulukuussa (ja siitäkin kerrasta tuli huono olo). Nykyään syön makeaa paljon terveellisemmin ja laadukkaammin. Esimerkiksi raakasuklaa on kalliimpaa kuin "normisuklaa", mutta satsaus kannattaa ehdottomasti. Raakasuklaata ei edes pysty syömään kovin paljoa kerralla, joten määrästä riitää hiukan pidemmäksi ajaksi. :) Raakasuklaassa on herkullisuutensa lisäksi hurja määrä erilaisia ravintoaineita, joita keho oikeasti tarvitsee - toisin kuin normisuklaa, jossa on mm. valkoista sokeria, josta tulee vaan paha olo syömisen jälkeen. Sipsejäkin ostan yhä silloin tällöin, mutta luomuna ja välillä muistakin juureksista tehtyinä kuin perunasta. Nämä ovat toki kalliimpia, mutta paljon paremman makuisiakin!

Panostus ruokaan ei kirpaise enää yhtään niin paljon kuin ennen. Se mitä syön, menee kehoni rakennusaineiksi, ja kuka nyt ei haluaisi olla mahdollisimman hyvin rakennettu? :D Kuten sanontakin kuuluu, olet mitä syöt. Tavoitteenani on optimaalinen terveys ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Haluan ravita kehoani mahdollisimman hyvin, antaa sille sen tarvitsemat rakennuspalikat, jotta se voisi toimia kuten se on tehty toimimaan. Koen, että oikeanlainen ravitsemus myös ennaltaehkäisee sairauksia.

Itse tehtyä raakasuklaata.

Enää en siis edes harkitse huonolaatuisia aineksia, vaan laadukkuus tuntuu oikeastaan yhtä luonnolliselta kuin paleosti syöminenkin. Voin silti kertoa, että ensimmäisen kerran ei ollut helppoa ostaa melkein 10 euroa maksavaa gojimarjapussia, kun miltei 3 euroa maksava luomurusinapakkauskin tuntui lompakossa. :D En voi kieltää, ettenkö yhä miettisi rahaa, mutta mikä olisi parempi sijoituskohde kuin oma terveys? ;) Ja toisaalta, mihin sitä rahaa pitäisi käyttää, jos ei omaan hyvinvointiin? Asun vielä kotona (mutta osallistun toki ruokakustannuksiin), en käy bilettämässä tai baareissa, elokuvissa enkä polta tupakkaa. Lisäksi ostan kaikki vaatteeni käytettyinä tai teen itse, myös korut syntyvät omin kätösin. Niinpä hyvillä mielin varaan hiukan enemmän rahaa laadukkaaseen, ravinteikkaaseen ja hyvältä maistuvaan ruokaan, sekä hemmotelen itseäni vaikkapa raakasuklaalla. :)

Enkä nyt tarkoita että jokaisen täytyisi ostaa kaikki ruokansa luomuna ja lähellä tuotettuina. Elämä on valintoja täynnä, ja jokainen tekee omat valintansa. Itse pyrin tekemään parhaat mahdolliset valinnat kaikissa tilanteissa. Joskus ei vaan ole saatavilla esimerkiksi luomupäärynöitä, ja silloin teen päätöksen tarjolla olevien tuotteiden mukaan. Enkä ole asiassa täysin ehdoton, vaan joustan myös tarpeen vaatiessa. Laatu on se mihin pyritään, kuin yleisenä ohjenuorana, eikä sitä tarvitse tulkita pilkun tarkasti. Nipottaminen tuskin tekee hyvää kenellekään, vaan rentouttakin tarvitaan. Mutta valintoja kannattanee miettiä kun seuraavan kerran tekee ostoksia. :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti