perjantai 18. tammikuuta 2013

Viikko ilman perunaa?


Aika moni paleolle siirtyvä jättää myös perunan pois ruokavaliosta - ainakin käsittääkseni - sen tärkkelyspitoisuuden vuoksi, mutta itse en ole jaksanut ajatella asiaa tarkemmin. Kuitenkin viimeistään Helsinki Paleon viimeisimmän podcastin jälkeen havahduin siihen, kuinka paljon suomalaiset oikeastaan syövätkään perunaa. Kuten myös minä. :)

Koska olen herkistynyt vuoden aikana muutamille uusille ruoka-aineille (pähkinät, omena, riisi, kananmuna, ja ehkä päärynä), olen myös miettinyt perunaa. Sitä kun tulee syötyä lähes joka päivä, joko keitettynä, ranskalaisina tai muusina. Niinpä intouduin pitämään perunattoman viikon. Ja tiedättekö mitä? Ei se edes ollut yhtään niin vaikeaa mitä etukäteen luulin. :)

Lanttu - uusi suosikki!
Bataattia olen syönyt ennenkin, mutta nyt kiinnostuin perunan "sijaisista" enemmänkin. Otin kokeiluun erilaisia juureksia, joita valmistin perunan tapaan. Yllättäen uudeksi juuressuosikiksi nousi lanttu! Kokeiluistani erityisesti lantturanskalaiset olivat oikein hyviä. Lantun maku on mukavan mieto ja rakenteessa ei valitettavaa. :) Lanttu jää ehdottomasti peruskalustoon kun hintakaan ei todellakaan päätä huimaa.

Lanttua voi tosiaan käyttää muutenkin kuin perinteisesti joululaatikossa. Hyvänä esimerkkinä toimii Uuden Mustan artikkeli nimeltä Lanttu kuoriutui joulujuureksen maineesta. Linkin takaa löytyy huikeita lanttureseptejä aina lanttukakusta lanttusipseihin. Aion kokeilla useampia ideoita! :)

Lanttua, porkkanoita ja juuripersiljaa

Muita kokeiluja:
  • punajuuri
  • keltajuuri (keltainen juures, joka maistuu ihan punajuurelta)
  • juuripersilja (tuoksuu täsmälleen persijalta, mutta valmistettuna maku ei niin vahva)
  • palsternakka (ei ehkä ihan mun juttu)
  • fenkoli
Viikon jälkeen kokeilin taas syödä perunaa, mutta en havainnut mitään ihmeellistä (onneksi!). Ehkä saattoi väsyttää ruoan jälkeen enemmän kuin yleensä, mutta saatan olla väärässäkin.

Loppujen lopuksi en jätä perunaa pois, mutta aion kyllä monipuolistaa juureksien&kasvisten käyttöä pysyvästi. Ehkä pari kertaa viikossa perunaa, pari kertaa bataattia ja pari kertaa muita juureksia. Ihan vaan maunkin takia on kiva saada vaihtelua. :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti