lauantai 22. joulukuuta 2012

Tietokoneesta ja sen vanhuudesta

Flunssa alkaa onneksi ja ihmeekseni osoittaa laantumisen merkkejä, jo eilinen päivä oli ihan eri maailmasta kuin torstai. :) Eiköhän se tästä.

Mutta mutta, tässä on viime viikkoina tullut pohdittua seuraavaa: Mistä tietää että tietokone on liian vanha?

Ohjelmat eivät enää tahdo toimia.

Tietokoneeni (Mac) on nyt ainakin 5 vuotta vanha. Sain tämän läppärin veljeltäni, kun hän silloin aikoinaan hankki itselleen uuden. Kone on toiminut hyvin tähän asti - ja toimii itseasiassa vieläkin. Akku on tosin kerran vaihdettu. Ja paloja lähtenyt kuoresta, mitkä on korjattu teipin avulla. Mutta toimii silti.

Mutta nyt alkaa käydä selväksi, että kone on yksinkertaisesti liian vanha. Tai oikeastaan sen käyttöjärjestelmä, joka on siis mallia 10.5.8. Ensin yritin ladata Ifolorin kuvakirjaohjelman. Eipä toiminut liian vanhalla käyttiksellä, kun toimiakseen tuo ohjelma vaati 10.6. -käyttiksen. Turhauttavaa, lyhyesti sanottuna.

Hiljattain Firefox sanoi itsensä irti. Kun meinaan käskystä päivitin uusimpaan, tuli viesti, ettei sitä enää tueta liian vanhan käyttiksen takia. Ok, nettiselaimen vaihto. Valitsin Safarin. Kuitenkin ilmeni, että se on aika hidas, eikä tue youtube -videoita. Otin kokeiluun Google Chrome. Ei toiminut lainkaan, liian vanha käyttis. Jahas. Kokeiluun Opera. Jesh, se toimii!

Ainoa ongelma on, että kaikki bloggerissa tuli ilmoitus: 

"Havaittua selainta ei tueta, joten se ei välttämättä  toimi oikein. Saat parhaan käyttökokemuksen valitsemalla selaimen tuettujen selainten luettelosta."

No niinpä menin kurkkaamaan tuettujen selainten listaa: Firefox - noup, Chrome - no ei, Safari - ei.. Explorer - no ei! Onnekseni en ole nyt huomannut mitään kovin poikkeavaa bloggerissa tällä Operalla, mutta saa nähdä mitä jatkossa ilmenee. Muuten olen ollut selaimeen tosi tyytyväinen.

Ihan hiljattain ajattelin hankkia ohjelman musiikin kuuntelua varten. En oikein tykkää Spotifyn toimintatavasta toimia Facebookin kanssa ja haussa oli joku muu vastaava. Törmäsin jotakin kautta Rdioon ja se vaikutti hyvältä. Olin jo rekisteröitymässä, kunnes kävi ilmi, ettei se toimi koneellani liian vanhan käyttiksen kanssa. Huokaus.

The läppäri ja erillinen näyttö.
Nyt joku varmasti ihmettelee, että miksen päivitä käyttöjärjestelmää. Kävin mac -liikkeessä kyselemässä asiasta ja kyllä sen voisi tehdä, mutta ei ole varmuutta kuinka hyvin se onnistuisi.Voi olla, ettei se onnistuisi lainkaan ja kone olisi entinen. Sen sijaan suositeltiin hankkimaan uusi kone - tietenkin.

Tämä onkin asia, joka on alkanut ärsyttää. Vaikka kone toimii, ei ohjelmat toimi, koska käyttis on liian vanha, mutta siinä on riskinsä päivittää. En haluaisi hankkia uutta konetta ennenkuin vanha on fyysisesti rikki. Tässä ikäänkuin kannustetaan hankkimaan uutta, kuluttamaan ja tuottamaan lisää jätettä hylkäämällä vanha. Toisaalta ymmärrän, että aika harvalla on yhtä vanha kone käytössä, eikä ohjelmien tarjoajille ole siten kovin kannattavaa pitää saatavilla vanhempien versioiden ohjelmia. Mutta mielestäni on vaan hieno juttu, kun tällä suunnitellun vanhenemisen aikakaudella edes joku elektroniikkalaite kestää kauemmin kuin sen luvatun parin vuoden takuun. Niin sen pitäisi ollakin. Mutta ei, sitten kaikki muu on niin paljon edellä ettei mikään enää toimi.

Tosin tämäkin kone on alkanut osoittaa hajoamisen merkkejä. Mutta silti, niin kauan kuin se toimii, en halua uutta konetta. Tai kunnes mikään ei enää toimi, olen vaikka sitten ilman jotain jos on pakko. :) Tai oikeastaan ehkä pitää alkaa katsoa vähän kauemmas ja alkaa jo nyt säästää uuteen koneeseen..

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti