maanantai 23. heinäkuuta 2012

Edistystä pikkuhiljaa


Nyt tulee jälleen jatkoa mahani tarinaan, josta kirjoittelin aiemmin kun puhuin paleo -ruokavaliostani. Mahan kunto ja ruokavalio kun tuntuvat kulkevan käsi kädessä. :)

Eli tein MDD:n laajan ruuansulatusanalyysin (CDSA 2.0) alkukesällä. MDD lähetti analyysin eteenpäin jenkkiläiselle labralle Genova Diagnosticsille ja sain nyt noin 6 viikon odottelun jälkeen postissa ruuansulatusanalyysin tulokset itselleni. Ppaperinipun ahkerasta lukemisesta huolimatta en saanut siitä paljoa mitään selville. :D Tekstiä ja kuvaajia löytyi kolmisen sivua ja kaikki teksti oli englanniksi lääketieteellisine termeineen päivineen. Varailinkin soittoajan lääkärilleni joka osaisi selventää tuloksia ja päästäisiin asiassa eteenpäin.


Sain kuulla, että mahani entsyymituotantoni, mahan ph yms. olivat ok. Parasiitteja ei ollut, onneksi. Mutta eräs kohta nousi esiin. Eräs bakteeri (jonka nimeä en nyt muista) esiintyi runsaana. Vähäisenä määränä se ei ole patogeeni (ns. tautia aiheuttava), mutta suurina määrinä ja oireiden kanssa se on potentiaalinen patogeeni (ja niitä oireitahan yhä löytyy). Lisäksi tiettyä hyvää bakteeria ei ollut lainkaan! Candidaa (hiiva) löytyi hieman, mutta sillä ei kuulemma ole merkitystä.

Eli yleisesti kaikki oli ok näitä juttuja lukuunottamatta. Toisaalta se on hyvä, siis ettei ollut hirveästi mikään pielessä. Toisaalta taas olen helpottunut, että edes jotakin löytyi. Jos nämä vaikka antaisivat selityksen lopuille epämääräisille mahaoireilleni.Näiden tietojen pohjalta saan tujun antibioottikuurin ja hurjasti probiootteja. Antibiootti on sellainen, että se vaikuttaa vain suolistossa eikä imeydy muualle kehoon. Kuuri kestää 9 päivää. Samaan aikaan syön tiettyä probioottivalmistetta, jota jatkan vielä pari kuukautta sen jälkeen. Viikon ajan kuurista syön lisäksi toista probioottivalmistetta. Tähän vielä lisätään päälle yksi valmiste, jonka käyttöä myös jatkan pidempään. Toivon todella, että tämä karistaa loputkin epämääräiset mahaoireeni!

Aloitan kuurin näillä näkymin tällä viikolla. Kirjoittelen ainakin kuurin jälkeen fiiliksiä, ehkä sen aikanakin. :)

Muuten oloni on ollut parempi kun tajusin jättää myös maissin pois, muutenhan olen ollut täysin paleolla ruokavaliolla. Kasvojeni iho on sen jälkeen parantunut huomattavasti, enää se ei ole "kukkinut" oikeastaan lainkaan. Pahan olon kohtauksiakaan ei ole enää ollut juurikaan, mikä on tosi hyvä juttu. :) Mutta silti mahani turpoilee järkyttäväksi palloksi yhä ilman näkyvää syytä miltei päivittäin, eikä olo ole muutenkaan aina se kaikista energisin. Mutta ainakin toivottavasti tässä ollaan pikkuhiljaa menossa kohti parempaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. :)

4 kommenttia :

 1. Hei!

  Olen miettinyt tuon MDD:n testin teettämistä. Olitko suoraan tekemisissä MDD:n kanssa, vai oliko sinulla testiin lähete? Ja paljonko tuo testi tuli kaikkineen maksamaan?

  Terv. Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Testin saa käsittääkseni myös ilman lähetettä, mutta itse menin integraaliseen lääketieteeseen nojautuvalle lääkärille Helsingin Mehiläiseen. Kerroin lääkärille ongelmistani ja toiveestani teettää kyseinen testi, ja hän kirjoitti lähetteen siihen.

   Analyysin hinta oli 419 euroa ja tästä Kela maksaa korvausta, vain jos testiin on lääkärin lähete. En vielä tiedä korvauksen suuruutta, sillä en ole muistanut sitä hakea.. Mutta ehkä muutamista kympeistä puhutaan..?

   Lisäksi koin, että tulosten lukemiseen oli hyvä olla lääkärin ammattitaito. Tulokset olivat meinaan englanniksi, ja vaikka kaavioista jotain ymmärsikin, ei niistä ehkä ihan koko käsitystä itse saa. Ja näiden tulosten pohjalta sain tosiaan tietyt probiootit.

   Toivottavasti vastasin kysymykseesi - laita ihmeessä kommenttia, jos jäi vielä jotain epäselväksi. :)

   Poista
  2. Kiitos infosta! Täytynee vähän yrittää säästää rahaa ja käydä teettämässä tuo testi.

   Teetitkö ainoastaan ruoansulatustestin vai muitakin MDD:n testejä? Heidän kauttaanhan saisi tilattua kattavan hivenaineanalyysinkin sekä allergiatestit (ja paljon muitakin juttuja). Maksavat vain aika paljon, mutta ehkäpä oma terveys on kuitenkin se kaikista tärkein asia, johon kannattaa sijoittaa...
   ¨
   Kaisa

   Poista
  3. Eipä kestä, mukava jos vastauksesta oli apua. :) Niin ja se jäi sanomatta, että tuohon hintaan periaatteessa pitäisi lisätä myös yksityisen lääkärin lasku.. Mutta tosiaan ainakin itse koin lääkärin näkökulman hyödylliseksi, joten sen ihan mielellään maksoin lisähintaa.

   Teetin aluksi vain ruoansulatusanalyysin, sillä ajattelen, että kaikki lähtee suolistosta, myös se miten eri ravinteet imeytyvät. :) Mutta kun sieltä ei löytynyt mitään suurempaa ongelmaa (lähinnä hämminkiä bakteeritasapainon kanssa), lääkärini halusi vielä teetättää laajan kilpirauhasanalyysin, joka sekin siis tehtiin MDD:n kautta.

   Olen samaa mieltä, että ei taida olla parempaa sijoituskohdetta kuin oma terveys! Toisaalta asia on vähän hankala, kun MDD:lläkin on niin montaa erilaista testiä, että on vaikea sanoa mikä juuri itselle voisi olla hyödyllinen teettää. Itse olen viettänyt tunteja lukien eri hyvinvointiasioista, testeistä ja kokeista, sekä miettimällä omia oireitani. Näin siis päädyin alunperinkin ruoansulatusanalyysin teettämiseen ja toivoin sen tuovan vastauksia kysymyksiini. Osittain se toikin, mutta osa jäi vielä avoimiksi ja niitä yritän parhaani mukaan yhä selvitellä. Ihmiskeho on vaan niin monimutkainen kokonaisuus, ettei homma ole aina kovin helppoa.

   Yhä vastailen mielelläni, jos jotain vielä nousi aiheesta mieleen. :)

   Poista