tiistai 24. heinäkuuta 2012

Keraaminen ekopannu


Lueskeltuani paistinpannujen teflon -pinnoitteiden haitallisuudesta ensin Uudesta Mustasta ja sitten Kemikaalikimarasta olen jo jonkun aikaa haikaillut keraamisesta paistinpannusta. Tuntuu vaan, että kaikenlaiset teflonit ynnä muut tarttumattomat pinnoitteet ovat todella suosittuja paistinpannuissa tällä hetkellä ja keraamiset taas kiven alla.

Googlettelun ja kaupoissa pyörimisen jälkeen saalis ei tosiaan ollut kovin suuri. Green Pan -nimistä pannua löytyi nettikaupoista, mutta hintaa siltä löytyi yli budjettini. Ainoa keraaminen pannu, minkä lopulta paikallisesta Sokoksesta löysin, oli OBH Nordican Eco Kitchen -pannu. En ole mikään ko. merkin fani, joten hiukan kyllä epäilytti.. En muutenkaan välttämättä vakuutu kaikista eko- ja luonnollisuusväittämistä. Toisaalta muutakaan vaihtoehtoa ei löytynyt, joten päätin kokeilla tätä.

Pannuja oli eri värisiä riippuen niiden koosta, samoin hinnat vaihtelivat koon mukaan. Pirteät värit ei ainakaan minua haitannut, päinvastoin! Hintaa tällä halkaisijaltaan 24 cm pannulla oli päälle nelisen kymppiä, ja maksoin tämän yo-lahjaksi saamillani lahjakorteilla. :)


Nyt ollaan isän kanssa käytetty pannua pari viikkoa, ja ainakin itse olen todella tyytyväinen! Tämä ei ole kovin painava, mikä on plussaa. Parasta kuitenkin on, että pannuun ei jämähdä kiinni mikään, ei sitten yhtään mikään. Tai jos vähän jotain tarttuukin, sen saa puulastalla kevyesti raaputtamalla pois. Niin, käytän tosiaan vain ja ainoastaan puisia keittiövälineitä (lastat&kauhat) ruuanlaitossa. Ne ovat paitsi ekologisempia (puisen lastan/kauhan tultua käyttöikänsä päähän sen voi vaikka polttaa takassa), myös parempi vaihtoehto kun haluaa välttyä turhilta kemikaaleilta, joita muovisista vastaavista saattaisi liueta. Sitäpaitsi on mukava tukea paikallista puuseppää kun ostaa lastat ja kauhat kotikaupungin markkinoilta. :)

Mutta takaisin pannuun. Ainoa miinus on, että tuo kahva ei tunnu maailman kestävimmältä. Mutta eiköhän se ihan aja asiansa..?

Kovasti käärepaperissa puhuttiin että rasvan määrää voi tällä pannulla vähentää, mutta se ei taas minua liiemmin kiinnosta. Käytän saman verran kuin ennenkin, vaikka kyllä olen huomannut ettei paiston vuoksi välttämättä tarvitsisi. Kuitenkin sitä öljyä tulee lisättyä myös valmiin ruoan päälle. :)


Kröh, jos olisi tajunnut niin tämän kuvan olisi voinut ottaa ennen käyttöä.. :D

Ainakin siis minä tykkään kovasti ja suosittelen! Onko jollain muulla kokemusta keraamisista pannuista? Huomautan tähän loppuun, että toki valurautainenkin on varsin hyvä vaihtoehto tefloniselle pannulle, mutta minua kiinnosti nimenomaan keraaminen. :)

2 kommenttia :

 1. Minulla on ollut kuukauden verran käytössä keraaminen pannu ja olen aivan rakastunut siihen - sillä on niin helppo laittaa ruokaa! Jos aiot tulevaisuudessa hankkia näitä lisää, niin suosittelen hankkimaan seuraavalla Tallinna reissulla, sillä hinta on alle 40e isommissakin pannuissa. :)

  Jostain toisesta blogista luin, että keraamisia pannuja ei kannattaisi kuumentaa tyhjänä kuumaksi vaan esimerkiksi laittamalla vettä pannuun kuumennuksen ajaksi. Blogissa luki myös, että ruokaa ei kannattaisi jättää pitkäksi aikaa hengailemaan pannuun, jotta säilyisi hyvänä pitkään. Muistaakseni blogin kirjoittajalla oli ollut joku tuollainen vastaava 'ekopannu' mutta puolen vuoden jälkeen oli alkanut tarttua kaikki ruoat kiinni. Toivottavasti sinulle on iloa pannusta pitkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Sara Ilona!

   Itseasiassa tämä kuvan pannuun alkoi myös minulla tarttua ruoat kiinni parin kuukauden käytön jälkeen. Hankin sen jälkeen pari muuta keraamista ekopannua (joista tyystin unohdin blogata), jotka ovat nyt kestäneet ihan mukavasti käyössä. Mutta pitääpä ottaa suunnaksi Tallinna kun lisätarvetta pannuille ilmenee. Kiitos vinkistä! :)

   Hmm, ohjeet kuulostavat kyllä loogisilta, voisi ottaa käytäntöön että uudemmilla pannuilla olisi mahdollisimman pitkä käyttöikä. Niin ja hyvä kun tuli puheeksi, voisinkin kirjoittaa blogitekstin kokemuksistani tästä huonoksi menneestä pannusta. :)

   Poista