torstai 27. syyskuuta 2012

Itse tehtyä luonnonkosmetiikkaa


Nyt luvassa juttua yhdestä kansalaisopiston kurssista, jonne pääsin varasijalta! :)

Kurssin nimi oli Luonnonkosmetiikkaa kotikonstein, ja se kesti kaksi päivää (perjantai-illalla pari tuntia ja lauantaipäivä). Kurssilla tehtiin seuraavat kosmetiikkatuotteet: huulivoide(2kpl), kasvovesi ja kuorintajauhe. En oikein tiennyt mitä odottaa, joten suuntasin kurssille avoimin mielin. :)

Kuivattuja yrttejä

Kurssimateriaali ja tarpeellisia keittiövälineitä. :)

Kurssi alkoi tosiaan perjantaina, jolloin ilmoittauduimme ja 10 hengen kurssiryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa. Saimme kurssiin liittyvää materiaalia ja kävimme kurssin ohjaajan, Aino Puukan, kanssa läpi sen asioita, kuten mm. mitä tarvikkeita tulisi ottaa mukaan. Saimme myös tuoksutella ja kokeilla erilaisia ohjaajan tekemiä huulivoiteita, joita myös itsekin tulisimme seuraavana päivänä tekemään.

Lauantaina päivällä kurssi jatkui. Ensimmäiseksi laitoimme liedelle hautumaan toisen huulivoiteen perustan, yrttiöljyn, sillä sen hautuminen vie 1-2 tuntia. Tämän yrttiöljyn pohjaksi valittiin mietotuoksuinen luomulaatuinen safloriöljy ja siihen lisättiin ihanan tuoksuisia kuivattuja ruusun terälehtiä (luomua myös, sillä normiruusujen viljelyssä käytetään melko paljon torjunta- ym. aineita) sekä kuivattuja apilan kukkia. Jokainen kurssilainen vahti ja sekoitteli haudetta vuoron perään miten muilta toimilta ehtikään.Safloriöljyä - luomuna tottakai. :)


Öljyn haudutusastia ei saa koskea kuumaan veteen. Kuvassa onkin erään kurssilaisen keksimä näppärä rautalankakehikko kyseisen ongelman ratkaisuun. :)
-----

Yrttiöljyn hautumisen aikana teimme jokainen huulivoiteen oman mielen mukaan. Saamassamme vihkosessa oli monenlaisia ohjeita, joista sai valita ja varioida mieleisensä. Omaan voiteeseeni laitoin mehiläisvahaa, safloriöljyä, hunajaa sekä hippusen kaakaovoita.


Myös mm. oliiviöljyä olisi voinut käyttää. :)


Ainekset piti punnita gramman tarkalla vaa'alla. Mehiläisvahaa pilkottiin saksilla pienemmäksi, kunnes vahaa oli sopiva määrä.


Kaikki aineet heitettiin sekaisin lasipurkkiin ja purkki kuumaan veteen. Sitten odoteltiin ja sekoiteltiin, kunnes aineet olivat sulaneet.Lasipurkista sula massa piti nopeasti kaataa aiemmin desinfioituun pikkupurkkiin. Tämän vaiheen jälkeen on vuorossa enää jäähtyminen, sitten huulivoide on valmis käytettäväksi!

----

Oman huulivoiteen jälkeen oli vuorossa kasvoveden valmistus. Siihen tuli koivun lehtiä ja vettä, sekä lopuksi pari tippaa manteliöjyä ihon pehmitykseen. Myös pari tippaa omenaviinietikkaa sai halutessaan laittaa, sen ideana on jättää iholle sopiva pH (happamuus).Kuivatuista koivun lehdistä tuli ihana saunavihdan tuoksu!


Muutama kurssilainen teki oman sekoituksen kasvoveteensä. Tässä hautumassa mm. apilan kukkia. Kun kasvovesi oli hautunut tarpeeksi, se siivilöitiin ja annettiin jäähtyä. Lopuksi pullotus ja aine oli valmista käytettäväksi!

Jäin pohtimaan, että erityisen hienoa olisi tehdä kasvovesi lähdeveteen.. Pitänee kokeilla!

----

Kasvoveden valmistuksen jälkeen alussa hautumaan laitettu yrttiöljy oli ollut liedellä tarpeeksi kauan. Kuivakukat siivilöitiin öljystä pois. Sitten öljyyn punnittiin mehiläisvahaa sopiva määrä. Seuraavaksi öljyä taas kuumennettiin, jotta mehiläisvaha suli. Ja sitten taas nopeasti kuuma massa pikkupurkkeihin, ja niin kaikilla oli valmiina toinen huulivoide. :)

Mehiläisvahan pilkkomista yrittöljyyn.
Ihan lopuksi sekoittelimme vielä kuorinta-ainetta eri aineista. Ohjeissa oli kaikissa jotain viljaa, ja vaikka niitä ei kuorinnasta tietenkään syödä, en silti halua niitä ulkoisestikaan käyttää. Niinpä kysyin asiasta ohjaajalta ja sain tehtyä viljattoman kuorinnan. Paleoon sekoitukseeni tuli kaoliinisavea, pellavasiemenrouhetta, mantelijauhetta sekä silputtuja siankärsämön kukkia. :)


Summa summarum: Kurssi oli todella kiva ja antoisa, käteen jäi valtava innostus jatkaa kokeiluja kotona! Se onnistuu muutenkin erityisen helposti, kun useita tarvittavia aineita löytyy kotoa. :) Samoin vähän erikoisempaa kaakaovoita löytyy jo, kun raakasuklaata on tullut tehtyä useaan kertaan ennenkin. Ajattelinpa neitsytpuristettua kookosöljyäkin kokeilla öljyn tilalla huulivoiteessa, saa nähdä onnistuuko.

Mietiskelin kurssin jälkeen, etät olisi mahtia, jos joskus järjestettäisiin jatkokurssi tälle.. Erityisesti ihovoiteiden teko kiinnostaisi. :) Mutta toki itse opiskellen ja tietoa etsienkin voi taitoja kehittää.
 

Innostuin kotona vielä tekemään etiketit ja koristelemaan purkkeja. Räpsin kuvat ja väkersin oheiset kollaasit. Niistä näkee myös tuotteiden INCI -listat, eli ainesosat, ja toki suurinpiirtein ainepitoisuuksien mukaan. ;) Paitsi että nyt huomasin, että unohdin kuvata kasvoveden. Hups. :D No mutta, seuraavassa siis kaksi huulivoidetta sekä ihokuorinta:

Melkein kaikki koossa. :DOnko joku muu kokeillut tehdä itse (luonnon)kosmetiikkaa? Tai on menossa kurssille?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti